Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2008 23:30 - Иван Звездев: Добрата храна и подредената трапеза - основа на семейното щастие
Автор: rosibel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4571 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2011 08:33


image

l Искам да науча децата си да готвят добре, да бъдат честни и упорити
l Проблемът за здравето на българина не е толкова в яденето, а в пиенето

След като посещава много страни, научава куп интересни ястия и кулинарни техники, Иван Звездев търси начин да ги покаже и на българската аудитория. Явява се на конкурс за външни продукции в БТВ с тази идея и резултатът е вече 6 години в ефир. Много от идеите си Иван вече е осъществил, но не всичко е представил на зрителите. Така че има още с какво да ни изненада в предаването си и занапред. Чаровният водещ е завършил Техникума по обществено хранене в София и вече зад гърба си има 19 готварски книги, а освен това е и творец на месечното кулинарно списание "Бон апети". Споделя пред нас, че да си водещ на кулинарно предаване е по-трудно, отколкото да си главен готвач, тъй като в хотела или ресторанта менюто се прави веднъж-два пъти в годината и това обикновено са 40-50 гозби, а в кулинарното предаване всеки ден се приготвят 2-3 ястия, което за годината е близо 900. Предизвикателството е да се обхванат всички видове продукти, празници, сезони, така че зрителят да остане доволен от видяното и най-важното – когато приготви ястието, то да стане вкусно и да не са заминали продуктите на вятъра. 

Може ли всеки човек да води кулинарно предаване? 
Твърдо не. Условията за това са да се познават много добре различните аспекти на кулинарото изкуство, както и да има познания по диетология, транжиране и ботаниката. Важно условие е и да има телегеничност, т.е. има хора, които са много симпатични, но камерата не успява да го улови. Нужни са също добра дикция и артистичност.

Смятате ли, че българинът яде здравословно? 
И да, и не. Проблемът не е толкова в яденето, а в пиенето. Българинът е на едно от първите места по консумация на спиртни напитки и това, в комбинация със солените и тлъсти мезета, води до най-високите индекси на инсулти и сърдечно-съдови заболявания в Европа. Иначе традиционната българска кухня като цяло е здравословна - с голямо разнообразие от пресни, естествено гледани зеленчуци, месо, риба. Но начинът ни на живот често води до невъзможност да се храним 3 пъти на ден и по здравословен начин.

Какво още искате да постигнете? 
О, има много неща. Например с колегите от страната искаме да създадем голям учебен център по готварство, защото туристическата индустрия в България е в голяма криза заради липсата на добре подготвени кадри – не само в сферата на обслужването, но и в кухнята. А също да направя едно малко уютно ресторантче за ценителите на вкусните ястия.

Как преодолявате изчерпването? 
Пускам си любимата музика (аржентинска, духова, неаполитанска) и самите ритми постепенно ме водят към нови светове. Затова в предаването могат да се видят ястия от цял свят – вдъхновявала ме е музика от цял свят.

Харесва ли ви известността?
Няма човек, който да не обича да бъде обичан. Има и неудобства – не винаги си спокоен, когато се разхождаш навън, дори ако си в парка!

За какво не ви достига време?
Да се науча да свиря народна музика на саксофона.

С какво е по-различен е Иван Звездев у дома? 
С нищо - и вкъщи денят ми започва с готвене за семейството. Когато имам възможност, събирам приятели, готвим, хапваме, веселим се.

Как си почивате?
За да се възстановя, имам нужда от спокоен сън в топла и тиха стая.

Поддържате ли добра физическа форма?
Не се старая да я поддържам, но естествено внимавам с храната. Не се ограничавам в нищо, обичам и ракийка, и мастичка, но за настроение, с мярка – същото важи и за храната. Няма вредни храни, има преяждане, което вече вреди.

Вие имате две деца – на какво искате да ги научите?
Искам да ги науча да готвят добре. Знам, че дъщеря ми ще стане много добър сладкар, защото е и добър художник. Държа да бъдат честни, упорити и да се борят за целите си.

Надпреварвате ли се със съпругата ви кой да сготви?
Не се надпреварваме, просто защото тя се е отказала преди самия старт. Иначе й давам възможност да се изявява, с огромно удоволствие, обаче тя няма никакво желание.

Любима рецепта?
Много са, но в момента най-много се наслаждавам на японското суши и всичко със сурова риба и водорасли.

За финал, какво бихте казали на нашите читатели?
Да знаят, че добрата храна и подредената трапеза са основата на семейното щастие и то независимо дали на масата ще има паничка с боб или аспержи с трюфели.


Публикувано във "Вестник за дома" - Брой 15, 12-18 април 2007, Година XVI

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rosibel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1019634
Постинги: 85
Коментари: 12
Гласове: 262
Архив
Блогрол