Прочетен: 4571 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.06.2011 08:33
l Искам да науча децата си да готвят добре, да бъдат честни и упорити
l Проблемът за здравето на българина не е толкова в яденето, а в пиенето
След като посещава много страни, научава куп интересни ястия и кулинарни техники, Иван Звездев търси начин да ги покаже и на българската аудитория. Явява се на конкурс за външни продукции в БТВ с тази идея и резултатът е вече 6 години в ефир. Много от идеите си Иван вече е осъществил, но не всичко е представил на зрителите. Така че има още с какво да ни изненада в предаването си и занапред. Чаровният водещ е завършил Техникума по обществено хранене в София и вече зад гърба си има 19 готварски книги, а освен това е и творец на месечното кулинарно списание "Бон апети". Споделя пред нас, че да си водещ на кулинарно предаване е по-трудно, отколкото да си главен готвач, тъй като в хотела или ресторанта менюто се прави веднъж-два пъти в годината и това обикновено са 40-50 гозби, а в кулинарното предаване всеки ден се приготвят 2-3 ястия, което за годината е близо 900. Предизвикателството е да се обхванат всички видове продукти, празници, сезони, така че зрителят да остане доволен от видяното и най-важното – когато приготви ястието, то да стане вкусно и да не са заминали продуктите на вятъра.
Може ли всеки човек да води кулинарно предаване?
Твърдо не. Условията за това са да се познават много добре различните аспекти на кулинарото изкуство, както и да има познания по диетология, транжиране и ботаниката. Важно условие е и да има телегеничност, т.е. има хора, които са много симпатични, но камерата не успява да го улови. Нужни са също добра дикция и артистичност.
Смятате ли, че българинът яде здравословно?
И да, и не. Проблемът не е толкова в яденето, а в пиенето. Българинът е на едно от първите места по консумация на спиртни напитки и това, в комбинация със солените и тлъсти мезета, води до най-високите индекси на инсулти и сърдечно-съдови заболявания в Европа. Иначе традиционната българска кухня като цяло е здравословна - с голямо разнообразие от пресни, естествено гледани зеленчуци, месо, риба. Но начинът ни на живот често води до невъзможност да се храним 3 пъти на ден и по здравословен начин.
Какво още искате да постигнете?
О, има много неща. Например с колегите от страната искаме да създадем голям учебен център по готварство, защото туристическата индустрия в България е в голяма криза заради липсата на добре подготвени кадри – не само в сферата на обслужването, но и в кухнята. А също да направя едно малко уютно ресторантче за ценителите на вкусните ястия.
Как преодолявате изчерпването?
Пускам си любимата музика (аржентинска, духова, неаполитанска) и самите ритми постепенно ме водят към нови светове. Затова в предаването могат да се видят ястия от цял свят – вдъхновявала ме е музика от цял свят.
Харесва ли ви известността?
Няма човек, който да не обича да бъде обичан. Има и неудобства – не винаги си спокоен, когато се разхождаш навън, дори ако си в парка!
За какво не ви достига време?
Да се науча да свиря народна музика на саксофона.
С какво е по-различен е Иван Звездев у дома?
С нищо - и вкъщи денят ми започва с готвене за семейството. Когато имам възможност, събирам приятели, готвим, хапваме, веселим се.
Как си почивате?
За да се възстановя, имам нужда от спокоен сън в топла и тиха стая.
Поддържате ли добра физическа форма?
Не се старая да я поддържам, но естествено внимавам с храната. Не се ограничавам в нищо, обичам и ракийка, и мастичка, но за настроение, с мярка – същото важи и за храната. Няма вредни храни, има преяждане, което вече вреди.
Вие имате две деца – на какво искате да ги научите?
Искам да ги науча да готвят добре. Знам, че дъщеря ми ще стане много добър сладкар, защото е и добър художник. Държа да бъдат честни, упорити и да се борят за целите си.
Надпреварвате ли се със съпругата ви кой да сготви?
Не се надпреварваме, просто защото тя се е отказала преди самия старт. Иначе й давам възможност да се изявява, с огромно удоволствие, обаче тя няма никакво желание.
Любима рецепта?
Много са, но в момента най-много се наслаждавам на японското суши и всичко със сурова риба и водорасли.
За финал, какво бихте казали на нашите читатели?
Да знаят, че добрата храна и подредената трапеза са основата на семейното щастие и то независимо дали на масата ще има паничка с боб или аспержи с трюфели.
Публикувано във "Вестник за дома" - Брой 15, 12-18 април 2007, Година XVI