Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2011 12:29 - Лили Друмева: Само глас не стига
Автор: rosibel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12991 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2011 12:30



image

I За да имаш успех, не е достатъчно да можеш да пееш и да свириш
I Опитвам се да ме води разумът, но... нерядко надделява и сърцето

Почитателите на кънтри музиката със сигурност познават Лили Друмева, която създава единствената кънтри и блуграс група на Балканите „Lilly of the West“. А като водеща в Би Би Ти и Радио София тя дава уникалния шанс на меломаните да се запознаят с най-автентичната американска музика. Професионално започва да се занимава с пееене, но научава, че най-важното е да усещаш музиката, да си творец, а не само четец на ноти. Сега тя може да се похвали, че успяла да създаде добра кънтри и блуграс група в регион, където въобще няма среда за такъв стил. Разбира се, успехите й не свършват дотук. Ще се убедите сами в това, след като прочетете нейното интервю за “Вестник за дома”.

Разкажи ни накратко за твоята музикална кариера.
Започна с Детския Радиохор, където пях 6 години. Учих солфеж и хармонично пеене. По-късно, като студентка по икономика във Виена започнах да свиря на китара и да пея кънтри. Създадох дуо заедно с гаджето ми австриец, който ме въведе в кънтрито и блуграса. Запалих се и по ирландския фолклор. Купувах си дискове, разучавах песни, напреднах в свиренето, купих си хубава китара /марка Лаудън/. Като се върнах в България направих своя група – Lilly of the West, единствената кънтри и блуграс-група на Балканите. Свирихме на фестивали в почти цяла Европа, получихме наградата за най-добра блуграс група 1998, следваха турнета в Америка. Гордея се, че успях да създам добра кънтри- и блуграс група в регион, където въобще няма среда за такава музика. Започнах късно да се занимавам професионално с музика, но научих, че най-важното е да усещаш музиката, да си творец, а не само четец на ноти; да участваш в музиката от различни аспекти – не само да я изпълняваш, но и да я създаваш, да правиш аранжименти, да намериш собствен стил.

Какво те подтикна да станеш водеща на тв предаване? Не се ли отдалечаваш малко от твоята сфера?
Като водеща мога да популяризирам любимата ми музика. Не се отдалечавам от свиренето, напротив – имам повече контакти с родината на тази музика, получавам нови клипове и информация. Обратната връзка със зрители и фенове ми помага за моята музика.

С какво е полезно твоето предаване „Кънтри с Лили“?
Предаването е образователно, но едновременно с това развлекателно и приятно. Предлагам нови песни и клипове, обявявам актуалните класации в най-авторитетното за жанра списание Billboard. Идеята за предаването е лично моя – установих, че на Балканите съществува ниша за кънтри и блуграс музика и си струва да бъде запълнена.

Опрадваха ли се очакванията ти?
Да, оправдаха се - важното е, че музиката се свири и “се гледа” на телевизионен екран, а това означава, че много хора я опознават, обикват, започват да я търсят. Това е първа и важна крачка. След края на предаването съм доволна, свърших си работата и отпускам.

Научи ли нещо полезно като журналистка в Би Би Си?
Видях как функционира такава голяма държавна медиа, впечатляващо е! Чувстваш се много малък, но и много се научава: научих как се прави монтаж с ленти, как се вземат интервюта от събития, как се работи в студио, как се блъскаш по концертите, за да се добереш до звездите, как да ги накараш да разказват повече за себе си.

Виждаш ли се в друг музикален стил освен кънтри, ирландската музика?
Да, харесвам western swing, някои джаз стандарти, и съм отворена към българския фолклор.

image

Най-важният урок, който ти даде музикалната индустрия?
Научих, че ти трябва дебела кожа и издръжливост. За да имаш успех, не е достатъчно да можеш да пееш и свириш, а и много други неща – да си бизнесмен, организатор, дизайнер, хамалин, шофьор, тонрежисьор и т.н.

Твоето мнение за това, което се случва по телевизиите – риалити шоуто Misic Idol, Евровизия, Пей с мен?
Хубаво е, че има такива събития, но ми се иска участниците да са по-грамотни, да знаят какво пеят, каква е историята на песните, да се вниква в текста, трябва култура. Само глас не стига, трябва да се повиши нивото, защото тези шоута имат мисия да възпитават добрия вкус; зрителите го заслужават.

Подготвяш ли нов проект?
Да, подготвяме съвместно шоу заедно с танцьори. Наскоро направихме контакт с трупа за ирландски танци Irish Mistery – много симпатични момичета и момчета, с които имахме вече две съвместни участия. Предстои съвместна шоу програма, посветена на ирландската музика в Софийската опера.

От 1996 година насам, откакто си сформирала групата „Lilly of the West“ промени ли се твоят стил през годините?
В началото стилът беше кънтри, преминах през ирландската музика и стигнах до блуграса – това е акустичен вариант на кънтрито, свири се в Южните щати на традиционни акустични инструменти. В момента свиря с музиканти, които идват от джаза и класиката, затова стилът на групата отива повече към джаз и western swing.

Какво най-много ти е помагало в живота?
Помагала ми е силната воля и кураж да започвам и завършвам проектите си.

Как минават дните ти в нормалното ежедневие?
Работя в Радио София, в телевизията, репетиции, концерти, уроци по пеене и по цигулка и... битови неща. Разтоварвам се със съдържателни филми и разходки в планината.

Имаш ли си любим човк?
Имам любим човек. Казва се Шон и е ирландец. Живеем в София.

Как си представяш семейното щастие?
Разпределение на задълженията и задачите, толерантност, разбирателство, доверие.

Какво те кара да не се отказваш, когато ти е трудно?
Целта, която съм си поставила – дали си струва въпреки трудностите, дали цената не е прекалено висока, въобще опитвам се да ме води разумът, но... нерядко надделява и сърцето.




Публикувано във Вестник за дома /брой 26 - 2008/
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rosibel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1017118
Постинги: 85
Коментари: 12
Гласове: 262
Архив
Блогрол